La ce iti poate folosi o menghina

La ce iti poate folosi o menghina
Menghina este o unealta mecanica de ajutor in fixarea unui obiect ce urmeaza a fi prelucrat. Este prevazuta cu doua parti care au rolul de a tine un anumit lucru in pozitie fixa si ofera un mare grad de siguranta. Iata in ce situatii se foloseste cel mai frecvent:

Prelucrarea lemnului - ajuta la fixarea bucatilor din lemn atunci cand sunt necesare anumite actiuni (taiere, slefuire, gaurire etc.);
Prelucrarea metalelor - metalul este un material dur, iar asupra lui adesea se actioneaza cu ajutorul unor unelte periculoase. Menghina poate fixa bine bucata de metal cu care lucrezi, astfel incat sa nu ai parte de incidente neplacute;
Sudura - aceasta activitate se face la temperaturi foarte mari si este important ca totul sa decurga cat mai sigur. Daca actionezi asupra unor obiecte ce pot fi prinse in menghina, foloseste cu incredere o astfel de unealta;
Taiere cu fierastraul - un astfel de accesoriu util in taiere poate fi mult mai usor de folosit daca prinzi obiectul asupra caruia lucrezi cu o menghina. Astfel, nu doar ca te vei proteja, dar vei depune si mai putin efort;
Lacatuserie - ajuta la fixarea pieselor ce urmeaza a fi prelucrate, astfel incat sa fie usor de taiat, frezat, gaurit, slefuit sau marcat.

Cum aleg o menghina

Alegerea unei menghine nu este un proces foarte dificil, daca ai in vedere o serie de aspecte. In primul rand trebuie sa te gandesti la modul in care vei folosi unealta si sa decizi daca ai nevoie de un model de banc sau unul mobil.

Variantele din prima categorie sunt intalnite in marile ateliere, ocupand destul de mult loc. Se fixeaza pe masa de lucru, cu suruburi, cleme sau ventuze si sunt foarte sigure si eficiente. In privinta modelelor mobile, acestea sunt intalnite in cazul persoanelor care trebuie sa aiba mereu la ele o astfel de unealta, dar aceasta nu este una ce ofera stabilitate ca in cazul modelelor de banc, ci tine fixe intre ele doua piese. Sunt intalnite mai ales la persoanele care se ocupa de fabricarea si asamblarea mobilei.

Menghina trebuie aleasa si in functie de destinatie, mai exact de materialul din care este fabricata piesa asupra careia actioneaza. O atentie deosebita trebuie acordata atunci cand este vorba de metal, deoarece falcile trebuie sa fie prevazute cu un sistem de prindere special, care sa nu produca zgarieturi si sa ofere stabilitatea dorita.

Dimensiunile menghinei reprezinta un alt detaliu care conteaza. Inainte de a cumpara un astfel de produs trebuie sa te asiguri de faptul ca distanta dintre falci este suficient de mare pentru obiectele pe care le vrei fixate. Totodata, ai in vedere marimile si pentru a-ti face o idee cu privire la locul in care o instalezi sau de usurinta cu care o vei putea transporta.
Alte aspecte importante si care merita avute in vedere sunt legate de: accesoriile incluse in pachet, materialele din care este confectionata unealta si caracteristicile cheie prezente (rotire, ajustare etc.).
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!